Klimaatmeting

Goed gemeten is half gewonnen

Een exacte meting is met een steeds wisselend klimaat zeer belangrijk bij een droogproces. Een modern regelsysteem is niets zonder een precieze weergave van de temperatuur en relatieve vochtigheid (UGL)

BES Bollmann heeft voor iedere toepassing de juiste klimaatopnemer. Voor droogkamers met een groot netto volume bevelen wij één of meerdere klimaatopnemers, type HT 68, aan. Voor kleine droogkamers en houtsoorten met een minder kritische toepassing kan ook onze UGL opnemer, type HY 66.4 worden ingezet. Voor bedieners van droogkamers die gewend zijn middels de droge en natte bol temperatuur het droogproces uit te voeren bieden wij de standaard Psychrometer. 

Psychromat HT 68


Met de elektronische Psychromat HT 68 biedt BES Bollmann een precieze en reproduceerbare klimaatmeting. Veranderingen van temperatuur en luchtvochtigheid
worden zonder tijdvertraging aan het regelsysteem doorgegeven en verwerkt. Omslachtig en lastig onderhoud behoren met de Psychromat HT 68 tot het verleden.
Ugl-Klimaatopnemer HY 66.4


Als alternatief voor de elektronische klimaatopnemer HT 68 kan de UGL klimaatopnemer HY 66.4 geïnstalleerd worden. Deze klimaatopnemer is voorzien van een PT 100 voor de temperatuurmeting en meet de vochtigheid in de droogkamer middels een weerstandsmeting over een voelerplaatje ( limba of cellulose). Het voelerplaatje moet na ieder droogproces vervangen worden. Ook de kontakten waarop het plaatje geklemd wordt moet schoon worden gehouden om foutieve metingen te vermijden.

 

Psychrometer

 

Een Psychrometer bestaat uit twee elektronische PT100 teperatuuropnemers, waarvan één van de thermometers met een vochtig lapje of kousje nat wordt gehouden. Door verdamping van vocht vanaf de natte opnemer wordt deze afgekoeld tot het dauwpunt ( deze temperatuur wordt ook wel de nattebol temperatuur genoemd). De software van het besturingssysteem berekend met de droge en natte bol temperatuur de relatieve vochtigheid en/of houtevenwichtvochtigheid. (UGL) De psychrometer wordt inclusief roestvrijstalen behuizing en magneetklep voor de watervoorziening geleverd.