skip to Main Content

Energie efficiency

Duurzaamheid is een belangrijk thema. Een thema dat ons drijft om onze oplossingen continu te verbeteren en slimmer te maken. Door energie-efficiency centraal te zetten in onze droogoplossingen dragen we bij aan het verminderen van het energiegebruik in uiteenlopende bedrijfsprocessen. Of gebruiken we niet meer energie dan nodig is voor het drogen uw producten. Hoe we dat concreet voor jullie bedrijf kunnen doen, vertellen we graag persoonlijk. Neem maar eens contact op met één van onze duurzaamheidsspecialisten.

Hoe werkt het?

Zo min mogelijk energiekosten

Energiekosten zijn voor veel bedrijven een wezenlijk onderdeel van de totale bedrijfskosten. In de droogoplossingen van BES Bollmann proberen we de energiekosten zo minimaal mogelijk te houden. Maar hoe werkt dat dan?

Het is de kunst een systeem te ontwikkelen dat de koude/frisse lucht van buitenaf opwarmt met de retourlucht uit het droogproces. Om het warmteverlies te reduceren wordt er een warmtewisselaar tussen de ingaande en uitgaande lucht geplaatst. Zo ontstaat er een win-winsituatie. We ontwikkelen altijd een oplossing op maat. Dit doen we voor zowel nieuwe als bestaande droogkamers. Voor onze eigen BES Bollmann kamers, maar we kunnen dit systeem ook ontwikkelen en toepassen op alle andere merken droogkamers.

Even een stap terug. In basis worden het aantal afvoerkanalen bij een warmteterugwinninginstallatie beperkt. Op een centraal punt staat een slimme box die verbonden is met kanalen aan beide zijden van de installatie. In deze kanalen bevinden zich ventilatoren met kleppen die lucht naar binnen of buiten plaatst. Zo wordt de lucht ververst en het klimaat in de droogkamer op het gewenste niveau gehouden. De ventilator en kleppen kunnen eenvoudig bediend en gestuurd worden via de BES Bollmann Tromatic® besturing.

Om corrosie te voorkomen en topkwaliteit te leveren wordt de gehele warmteterugwinningsinstallatie uitgevoerd in aluminium, voorzien van schoonmaakluiken en van roestvrijstalen bevestigingsmaterialen. Het effect? Dit alles samen zorgt ervoor dat 70-80% van de energie in de afvoerlucht teruggewonnen wordt, waardoor we een energiereductie van 20-25% kunnen realiseren.

Warmte terug winning

Lage operationele kosten

De operationele kosten voor het drogen van hout worden grotendeels bepaald door de kosten voor thermische energie (verwarming). Hiernaast spelen kosten voor elektrische energie en financieringskosten een rol. Het aandeel van deze laatste twee kostensoorten is echter aanzienlijk kleiner. Het loont dus om te focussen op het beperken van de thermische energiekosten.

De alsmaar stijgende energieprijzen verhogen de droogkosten aanzienlijk. Prognoses en actuele berichten duiden erop dat de top nog niet bereikt is. Daarom is BES Bollmann zich jaren geleden al gaan toeleggen op het ontwikkelen en produceren van energiezuinige droogkamers die verwarmd worden met een gas- of oliegestookte verwarmingsinstallatie.

Besparingen tot mogelijk 25%

Ons team ziet het als een uitdaging om (elk merk) droogkamers te voorzien van energiebesparende warmteterugwinninginstallaties. Een investering die zichzelf snel terugverdient. Door te kiezen voor een energie-efficiënte oplossing zijn er reeds besparingen gerealiseerd van 25% op thermische energie (gas of olie).

Maar we gaan nog een stap verder. Met de huidige vraag naar biomassa stijgen ook deze prijzen aanzienlijk. Om deze reden worden warmtewisselaars ook steeds vaker toegepast in droogoplossingen die verwarmd worden met een duurzame, houtgestookte ketelinstallatie. Een energie-efficiënte oplossing met potentie, want een warmteterugwinninginstallatie kan tegenwoordig ook toegepast worden wanneer een houtgestookte ketelinstallatie niet toereikend is voor het aantal droogkamers en/of bij een eventuele uitbreiding. Kortom wat ons betreft een duurzame optie met potentie.

warmte terugwinning droogkamer

Wilt u meer weten over energie efficiency?

Neem dan contact op met de specialisten van BES Bollmann.

Droogoplossingen
Besturingssystemen
Vochtmeters
Energy efficiency
Back To Top