skip to Main Content

Onze historie

1959

Ludwig Bollmann legt de basis voor de organisatie

De basis voor de huidige organisatie BES Bollmann werd in 1959 gelegd door ingenieur Ludwig Bollmann. In deze tijd bestond de core business uit het ontwerpen en bouwen van luchttechnische installaties. In 1965 werden de eerste Bollmann droogkamers in aluminium geïntroduceerd.

1970

De lancering van een uniek Bollmann besturingssysteem

In 1970 werd een nog veel belangrijkere stap gezet met de lancering van een uniek Bollmann besturingssysteem om het droogproces nog nauwkeuriger aan te sturen en te controleren. Een digitale techniek, helemaal in eigen huis ontwikkeld. En daar is het niet bij gebleven. Vandaag de dag gebeurt de R&D nog steeds in eigen huis, maar wel helemaal met de kennis, ervaring en technologie van nu.

De eerste digitale houtvochtmeters

In de 70e jaren werden ook de eerste houtvochtmeters met digitale uitlezing door Bollmann in de markt gezet. De aftrap voor een enorme ontwikkeling op het gebied van professioneel vocht meten. En een ontwikkeling waar het team van Bollmann nog steeds grote aanjager van is.

De kennis en kunde van Ludwig Bollmann

Ludwig Bollmann is niet alleen een grondlegger voor het gecontroleerd hout drogen, maar hij heeft hiermee ook een vakgebied op de kaart gezet. Zijn kennis, kunde en ervaring heeft hij vastgelegd en overdraagbaar gemaakt door er een boek over te schrijven. En dat het een vakgebied is, wordt wel bevestigd doordat dit boek jaren later nog steeds gebruikt wordt op diverse hogescholen en universiteiten.

Jaren ’80

Investeren in Research & Development

In de 80e jaren is er veel tijd, energie en geld geïnvesteerd in R&D, innovatie en ontwikkeling. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van elektronica en technologie werden gevolgd en geïntegreerd in de besturingssystemen en complete droogoplossingen. Soms kleine stapjes vooruit. Soms wat grotere stappen, zoals bij de introductie van de regelingen voor het aansturen van meerdere droogkamers begin jaren 90. Eén besturingssysteem die meerdere droogprocessen aanstuurt en controleert. Dat was het idee.

1996

Overname door Reinders Almelo Companies

Weer een sprong in de toekomst. In 1996 werd het van oorsprong Duitse bedrijf overgenomen door de Reinders Almelo Companies in Nederland. Een aanvulling op en versterking van de bio-energie concepten die KARA Energy Systems (onderdeel van de Reinders Almelo Companies) al vanaf 1910 engineert, produceert en realiseert. De duurzame energie die opgewekt wordt via de bio-energie installatie wordt de ‘aanjager’ voor de droogoplossingen en droogkamers. Zo is het bedrijf nog sterker in staat om bij te dragen aan ketenverantwoordelijkheid.

Reinders Almelo
KARA Energy Systems

Innovatief in droogoplossingen voor de maakindustrie

De naam BES Bollmann blijft bestaan en de waarde voor de hout(verwerkende)branche neemt verder toe. Maar de opgebouwde kennis & ervaring blijkt niet alleen waardevol voor de hout(verwerkende)branche. Steeds vaker wordt de expertise van het team van BES  Bollmann gevraagd voor droogvraagstukken in andere branches. De eerste gecontroleerde, alternatieve droogoplossingen werden in de 90e jaren ontwikkeld voor de procesindustrie. Ook wel de maakindustrie genoemd. Van foodindustrie tot rubberindustrie. Van papierindustrie tot kunststofindustrie. BES Bollmann ontwikkelde droogoplossingen op maat.

2002

BES Bollmann neemt WSAB Lignomat GmbH over

In het jaar 2002 nam BES Bollmann WSAB Lignomat GmbH over. Een gerenommeerde producent van droogkamers. Niet alleen een aanwinst voor BES Bollmann maar ook voor de bestaande klanten van WSAB Lignomat. Door krachten te bundelen werd een probleemloze overgang gerealiseerd. En vanaf dit moment konden klanten gebruik maken van de service-, onderhoud- en verkoopkanalen van BES Bollmann.

2014

Ontwikkeling van droogoplossingen voor de automotive branche

In 2014 stond het Research & Development team weer voor een mooie uitdaging. Droogoplossingen ontwikkelen voor de automotive branche. Een vak apart, maar de resultaten zijn geweldig. Na de plaatsing van de eerste droogkamer voor auto’s volgden al snel meerdere merken. En de mogelijkheden zijn nog steeds legio.

2017

Hout patenteren: een revolutie in de markt

De technologie staat niet stil. Niet bij BES Bollmann, maar ook niet bij onze klanten. Gelukkig maar. In 2017 werd ons team betrokken bij het ontwikkelen van een droogoplossing die in het bedrijfsproces geïntegreerd kon worden om hout te patenteren. Door deze toepassing is het bedrijf in staat om zachtere houtsoorten de karaktereigenschappen van hardhout mee te geven. Een revolutie in de markt. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat deze kennis vanuit het verleden gecombineerd met de technologie van nu bij zal dragen aan het succes van de toekomst. Zo blijven we samen geschiedenis schrijven.

Eens verder praten?

Neem dan contact op met de specialisten van BES Bollmann.

Droogoplossingen
Besturingssystemen
Vochtmeters
Energy efficiency
Back To Top